Wednesday, April 20, 2011

Kursus Ternakan Itik JPHPT Tuaran, Sabah


Setelah sekian lama merancang untuk menternak itik...aku telah mengambil langkah pertama dengan mengikuti kursus ternakan itik yang dianjurkan oleh Jabatan Perkhidmatan Haiwan dan Perusahaan Ternak Sabah di Tuaran. Aku kira bernasib baik sebab terpilih menyertai kursus walaupun baru saja mendaftarkan diri sedangkan ramai lg yg sudah lama memohon namun xdapat tawaran. Bermula 11hb April sehingga 15hb April kursus tersebut dijalankan, pelbagai pengalaman menarik yang aku perolehi...daripada pengenalan baka, perumahan itik, pengurusan itik dan juga pembuatan telur masin. Kesemua ilmu itu sangat berguna kepada aku untuk memulakan projek ternakan itik.

11hb April 2011 (hari pertama)

hari pertama kursus kami menghadiri kelas teori bagi ternakan itik. Kami didedahkan dgn kepelbagaian baka itik ternakan dalam negara dan juga cara pengurusan ternakan itik. Ianya disampaikan oleh Puan Jabidah Jacob Yong yang juga merupakan Pegawai Penguasa Pusat Ternakan Unggas dan Arnab di JPHPT Tuaran, Sabah.

Puan Jabidah memberi penerangan

12hb April 2011 (hari kedua)

Pada hari kedua ni kami didedahkan dengan penjagaan dan juga pengurusan itik yang disampaikan oleh en. Rosli Muin iaitu Pegawai di Unit Ternakan Itik Kionsom, Inanam. Beliau mempunyai pengalaman yg cukup luas dalam bidang ini. Selain en. Rosli, kami juga mendapat ilmu berkenaan dgn kaedah penyembelihan haiwan yg disampaikan oleh en. Khalid Umar. Di sebelah ptg pula kami dibawa melawat ladang ternakan itik di Kionsom, Inanam.

En. Rosli Muin

En. Muhd Kadir Umar

Mengenali jantina anak itik

13hb April 2011 (hari ketiga)

pada hari ketiga, kami melakukan amali sepanjang hari itu di pusat ternakan itik di Kionsom, Inanam. Kami diajar cara untuk mejaga dan menguruskan kandang itik, mengutip telur itik, memberi makan, membersihkan telur itik, membuat terlur masin menggunakan air garam dan sebagainya.

Pembuatan telur masin menggunakan air garam

Membersihkan kandang

Hasil kutipan telur

14hb April 2011 (hari keempat)

Kami membuat lawatan sambil belajar di Pusat Demonstrasi Itik di Bongawan. Di pusat ini kami didedahkan dengan kaedah pengasinan telur menggunakan tanah liat. Selain itu kami juga diajar cara mengetahui itik yang tidak bertelur berdasarkan tulang punggung itik tersebut.

Pusat Demonstrasi Itik Bongawan

Peserta kursus

15hb April 2011 (hari kelima)

Pada hari terakhir ini kami didedahkan dengan kelebihan perniagaan berkaitan dgn itik yang disampaikan oleh Dr. Samuil. Mmg sgt berpotensi bisnes ini jika dijalankan dgn sepenuh hati. Setelah selasai, majlis diteruskan dgn upacara penutup dgn juga penyampaian sijil penyertaan.

Dr. Samuil Mopun, Pegawai Veterinar JPHPT Sabah

Penyampai sijil penyertaan




Monday, April 4, 2011

Masalah Channel Astro

mesti korang ada masalah dgn astro korang kan??? rumah aku pun camtu gak....hampir separuh dari channel kt rumah aku xblh tgk...tp skrg semua channel dah blh tgk...caranya???!!!!

1. amik sebatang kayu panjang (ni bg astro yg terletak tinggi di atas bumbung)
2. jolok reciever astro tu (yg kecik tu)...pastu cek klo ade perubahan kat tv korang...
3. klo xde perubahan gak...try alihkan direction piring astro cket...jgn bnyk sgt.
4. klo xdpt gak...bek korg call jela technician astro...tp kuar fulus lg r. hehe

tu jela yg aku nak share...hehe

daaa... :)

Tuesday, March 1, 2011

SMK (A) Limauan

Kali ni aku nak cerita sekolah yang aku rasa bnyk beri aku pengalaman walaupun hanya belajar selama 2 tahun shj ( tingkatan 4 & 5). Aku cerita sikit pasal sejarah sekolah aku ni. Pada tahun 1884 yang ketika itu British menakluki Sabah, seorang penjajah Inggeris bernama Sir William telah menjadikan tapak sekolah ini sebagai ladang getah namun ketika Jepun mendarat di Sabah pada tahun 1942, ladang tersebut dijual kepada peladang cina dan menjadi markas strategik bagi tentera Jepun pada masa itu tetapi diambil alih oleh Yayasan Sabah setelah Jepun menyerah kalah. Pada tahun 1974, pembinaan universiti pertama di Sabah iaitu Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dijalankan atas arahan Tun Datu Mustapha (ketua menteri Sabah ketika itu) dan ihsan Pengarah Yayasan Sabah iaitu Syed Kechik dan nama tempat itu yg dulunya dikenali sbg Kebun Kawang kini bertukar menjadi Limauan iaitu daerah kelahiran Tun Mustapha di Kudat. Nama asal sekolah ini yang ditubuhkan pada 20hb Jun 1977 ialah SMK Agama Sabah dan hanya menumpang di SMK Menggatal sehingga 1980. Pada 28hb April 1980, sekolah ini berpindah ke bangunan baru iaitu bekas bangunan UKM sehingga tahun 2002 (masa aku form 5) dan berpindah ke bangunan baru di Kimanis sehingga kini.

Pintu Gerbang

Itulah sejarah sekolah aku ni. Banyak benda aku dpt dari sekolah ni tak kira la yang baik pun ada yang jahat pun ada. Di sekolah ni la aku menjadi aktif dalam ko-kurikulum. Aku terpilih tuk mewakili sekolah dalam sukan hoki walaupun baru pertama kali pegang stik hoki (siap jadi kapten lg tu) ke peringkat daerah sbg Limauan B (sekolah aku hantar 2 wakil dan team aku team dak2 yang baru berjinak2 dgn hoki) dan alhamdulillah dapat gak tmpt ke-3.

Kejohanan Hoki Peringkat Daerah Papar

Aku jgk aktif dalam berpengakap dan turut menjadi Troop Leader masa tu walaupun xlayak sbnrnya. Satu lagi sukan yang aku xpernah sertai iaitu 4x400 meter.
Tempat Ke-2 acara 4x400 Meter

Cerita pasal kenakalan pulak. Nama kelas aku masa form 4 & 5 ialah Al-Farabi dan hny ada dua kelas shj. Dan di sini jgk la aku berjinak2 dgn kegiatan nakal, ponteng kelas dan prep petang, pukul junior, panjat pagar, lepak di blok dak junior time prep malam, curi air tuk mandi di rumah warden, skodeng aspuri dan bnyk lg r. wah! nakal gak aku ni ya. hehe

Inilah dewan terbuka SMALL

Satu peristiwa yang aku ingat ialah pasal kena kejar oleh warden bertugas masa prep malam. Nama warden tu ustaz Jazmi dan merupakan penyokong kuat PAS (selamba je baca Harakah time perhimpunan mingguan). Abis satu blok tingkatan 5 kami keliling berlari sbb dikejar oleh ustaz ni...rasanya dlm 3x pusingan kami buat. Pastu dia dah xkejar n kami lari masuk kelas blik. Ingatkan dah selamat tapi beberapa minit pas kami masuk klas ustaz tu dtg. Apa lg dpt r sorang2 habuan rotan kecil kegemaran beliau. Sakit woo klo ustaz ni rotan. huhu

Blok Tingkatan 5

Bnyk lg cite2 best nak tulis tp xlarat plak rasa. Nanti klo aku rajin aku tulis la lg ye.

Daa~ :D

Thursday, February 24, 2011

Felda Sahabat Lahad Datu

Bosan btul lepak rumah xbuat apa2 ni. Banyak plan yg dirancang tp xstart2 lg sbb bnyk benda yg perlu dipertimbangkan. Itik, kambing, ikan bilis, ayam segar - semua ini termasuk dlm rancangan aku tp perlu diambil kira permintaan pasaran jgk. Baru2 ni cousin aku ajak p rumah mereka di Felda Sahabat tuk tgk tanah kosong di blkg rumahnya. Best jgk dpt p sana sbb dpt tgk tmpt org walaupun aku pernah p sekali ke sana.

Pintu masuk ke Bandar Sahabat, Felda Sahabat Lahad Datu

Aku ke sana selama 4 hari. Sampai sana tgh malam sbb kami gerak agak lambat dari rumah. Sampai je terus tidur dgn xmandi langsung. Keesokan harinya aku follow cousin aku p Pantai Sahabat 16 yg juga dikenali sbg Desa Kencana (kalau xsilap la...;p) berdekatan dgn pejabat pentadbiran Felda Sahabat.

Pantai Felda Sahabat

Pantai dia agak cantik jgk sbb bnyk pokok yg tinggi dan terdapat juga laluan tuk pejalan kaki menyusuri pantai tersebut di bwh rimbunan pokok2. Terdapat juga jeti atau pelabuhan minyak Felda berdekatan pantai ni.

Laluan pejalan kaki

Jeti Felda Sahabat

Di pantai ini jugak terletaknya pusat pentadbiran Felda untuk seluruh Sabah. Felda Sahabat ini merupakan felda terbesar di Sabah bahkan mungkin juga di Malaysia. Keluasannya saujana mata memandang dgn pemandangan kelapa sawit sepanjang jalan. Apa2 pun puas hati dpt menjelajah di felda ni dgn mengelilingi keseluruhan kawasan felda.

Kompleks Pejabat Felda



Tuesday, February 15, 2011

Salam Maulidur Rasul 1432H


Ingat plak masa kecik2 dulu...selalu join dak2 tmpt ngaji masuk pertandingan nasyid peringkat daerah tp xpernah menang pun. huhu
Hari ni merupakan hari kelahiran Nabi Muhammad S.A.W dan spt biasa sambutan spt perarakan dan nasyid masih diadakan di daerah aku ni (tp aku xpg tgk r). Dalam pukul 11 lebih...member kamceng sejak kecik sblh rumah...ustaz Zulkifli (baru seminggu dpt title ustaz sbb br je posting) panggil ajak g mandi manda kt mostyn (salah satu ladang kelapa sawit kt tmpt aku). So dgn hati yg agak hepi (sbb bosan duk rumah) trus bersetuju.
Kami gerak dlm pukul 12...pastu pg rumah member jap sbb mintak tlg belikan minyak tanah nak bakar rumput kt dpn rumah. Dalam 12.30 kami gerak. Tapi malangnya kawasan kolam kt mostyn tu xleh mandi. maka terpaksa la kami ubah plan A ke plan B iaitu mandi je kt air terjun madai. Sampai je kami terus g solat sbb takut terlajak plak. Luas gak surau dia...siap ada air-cond lg.

Surau kat Pusat Sejadi Madai, Kunak

Abis solat je kami terus turun ke air terjun tuk mandi. Air dia agak jernih gak sbb 2-3 hari xhujan.
Air Terjun Madai siap dgn pelangi skali. :P

Kalau datang lepas hujan kompem xbernafsu nak mandi. Kami salin siap2 pakaian mandi kat surau sblm turun. Best gak mandi ramai2 tp terpaksa kontrol2 sbb ada dak2 pompuan (geng2 cekgu) join skali.

Tangga menuju ke kolam air terjun

Terdapat juga jambatan gantung si tempat ni. ketinggiannya lbh krg 40 meter dari aras sungai.

Laluan ke Jambatan Gantung
Berenang ke tempat air terjun tu mmg menyeramkan sbb dah ramai yg meninggal dunia time mandi kt situ. Kami lepak di blkg air terjun tu...mmg best sbb angin dia agak kuat. kami berendam dalam 2 jam sblm naik tuk salin baju.

Pondok persalinan yg berkunci

Tandas yang agak bersih.

Perut mula terasa lapar sbb xmakan tengahari lg. Sampai rumah je terus menuju ke meja makan. Buka je tudung saji terhidang ikan bakar bersama sambal tomato. perghhhh!!! mmg terbaik la. Jemput makan kawan2. ngeee~

Kantin

Thursday, February 3, 2011

Flying with MASwings


Hari ni (03 Februari 2011) aku selamat tiba ke kampung halaman setelah hampir 2 bulan berada di kota kinabalu tuk jaga mak aku kt hospital. Apa yang menarik ialah aku menaiki penerbangan MASwings dari KK ke Tawau. Masa check-in agak terkejut jgk sbb kt monitor tunjuk penerbangan ke sandakan/tawau. Rupa2nya pakcik aku terbeli tiket transit. Tapi ok gak la sbb dpt gak aku tgk pemandangan sbnr sandakan walaupun xturun dr kapal tu. hehe
Bermula perjalanan seawal pukul 6.10 am menuju ke Airport Kota Kinabalu.
MASwings ATR72-500

Selepas je check-in aku dgn mak aku terus menuju ke balai pelepasan di tingkat 1. Lenggang je suasana airport KK mungkin sbb Tahun Baru Cina kot. Duk tunggu hampir sejam jgk sblm dibenarkan masuk. Ni pengalaman pertama aku nek kapal kecik ni. Ruang dia agak sempit sedikit berbanding dgn kapal2 yg digunakan ke semenanjung tp ok gak la. Memulakan penerbangan tepat pukul 7.40am dari KK menuju Sandakan yang ambil masa lbh krg 45 minit.
Sepanjang penerbangan tu aku dpt tgk pemandangan sekitar Kinabalu sbb kapal ini hanya terbang agak rendah berbanding kapal2 komesial yg lain. Pemandangan paling cantik yang aku dpt tgk bila kapal terbang MASwings terbang betul2 sebelah dgn puncak gunung kinabalu. Sungguh indah ciptaan Allah! (muhasabah diri jap). hehe
Pemandangan Gunung Kinabalu dari MASwings

Selepas berada di atas kapal lbh krg 45 minit, akhirnya kapten kapal mengumumkan sebentar lg kami akan mendarat di airport sandakan. Sampai gak aku di Sandakan. Kami terpaksa menunggu 20 minit di dalam kapal sementara penumpang dari sandakan yang ingin ke tawau memasuki kapal. Disebabkan masalah bahasa, penumpang Jepun yg duduk betul2 di sebelah tmpt duduk aku turun sbb ingatkan dah sampai airport tawau. Nasib baik sempat masuk blik.
Airport Sandakan
(amik dari dlm kapal je sbb xleh turun. huhu)
Setelah semua penumpang memasuki kapal, kami meneruskan penerbangan ke tawau dgn keadaan landasan yang basah disebabkan hujan yg turun ketika kami sampai. Dalam pukul 9.25 am aku selamat sampai di airport tawau. Kakak ipar aku yg dtg jemput aku dgn mak aku balik kunak. Sampai rumah je trus sambung tido yg tertangguh. huhu

Airport Tawau

Friday, January 14, 2011

Penghuni SMC

Hari ni genap sebulan dah mak aku duduk Sabah Medical Centre. Dan sampai skrg jugak doktor xdpt pastikan punca sebenar penyakit beliau. nampak gaya lama lagi kami akan menjadi penghuni SMC ni. Doktor dan staff nurses pun aku dah kenal. siap dpt layanan special lg (leh jaga mak waktu malam). Selama sebulan ni aku dgn abg n akak aku ulang alik dari rumah pakcik di kinarut ke SMC Damai ni tu tukar2 shift jaga mak. Kadang2 rasa tension jgk sbb asyik buat benda yang je tp tula hakikatnya sebagai seorang anak. Pada awal2nya spt ingin blik ke semenanjung je tp memandangkan akak dan abg aku masing2 sah bekerja, so aku sebagai adik yg kini mendaftar sebagai ahli penganggur sedunia terpaksalah berkorban. Best jgk dpt duduk hospital sbb makanan yang org bawa masa dtg lawat mak aku blh makan. hehe Lagipun bnyk jgk aktiviti yang aku buat bersama dgn sepupu aku bila free, main bowling, g pusat hiburan keluarga, pusing2 kota kinabalu, masuk 1Borneo dll. Jadi hidup aku xdela bosan sangat. Ok la...da xtau nak tulis apa lg ni ni. Skrg masa tuk mak aku makan ubat. daaa